Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru a-ti afisa continut personalizat.

Te rugam sa citesti politica noastra si sa iti exprimi preferintele legate de cookie-uri.


Inițiativele de stare de bine lipsesc din jumătate din companiile din România

Retenția angajaților și atragerea de noi talente, în topul priorităților

 

 

Pandemia a dus la încă 53 de milioane de cazuri de depresie majoră la nivel global, iar deteriorarea sănătății mintale a fost unul dintre primele cinci riscuri majore la nivel mondial. Deteriorarea sănătății mintale a fost menționată ca un risc în creștere de 23% din respondenții studiului mondial, amploarea afecțiunilor și/sau a tulburărilor de sănătate mintală la nivel global riscând să afecteze negativ bunăstarea, coeziunea socială și productivitatea, prin formele de anxietate, demență, depresie, singurătate, stres etc*.

 

Studiul realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, în luna septembrie, de către Unlock Research, cu sprijinul Mantia, pentru agenția de PR Brain 4 Strategy, a arătat că majoritatea companiilor alocă anual un buget pentru acțiuni sau inițiative în rândul angajaților, însă acestea sunt îndreptate în principal către retenția angajaților, angajarea de talente și mai puțin pe starea de bine și sănătatea mintală a acestora.

 

DOAR 1 DIN 10 ANGAJATORI

are capacitatea de a satisface starea de bine

și sănătatea mintală a angajaților

 

Peste jumătate din companii (56%) au avut în ultimul an inițiative cu privire la starea de bine și 44% consideră aceasta o nevoie ridicată în cadrul companiei lor. Inițiativele considerate potrivite în acest sens se referă la: workshop-uri – 28%, consiliere/terapie – 27%, identificarea nevoilor angajaților – 12%, acces la programe sau spații de relaxare – 10%, evaluarea sănătății emoționale a angajaților – 10%, asigurare medicală sau abonament medical – 9%, abonamente la sală sau programe sportive – 6%, hotline, linii de suport emoțional – 5%, flexibilitate privind modul sau orele de muncă – 5%, programe de dezvoltare personală – 4%.

 

72% DINTRE COMPANII VOR MENȚINE ACELAȘI BUGET

pentru starea de bine și sănătatea mintală a angajaților și în 2023.

 

În acest moment beneficiile oferite sunt în general legate de sănătatea fizică a angajaților și mai puțin în zona de terapie, consiliere sau bunăstare emoțională și sănătate mintală, iar companiile se axează mai degrabă pe a măsura satisfacția la locul de muncă (80%) și mai puțin către a măsura nivelul de stres (29%) sau starea sănătății mintale a angajaților (17%).

 

Cu toate acestea, studiul arată o preocupare mai mare pentru confortul psihic la locul de muncă în cadrul companiilor mari, cu peste 200 de angajați.

 

În ceea ce privește sănătatea mintală, majoritatea companiilor reacționează pe moment, peste jumătate dintre acestea (51%) neavând o strategie formală pentru a întâmpina situațiile referitoare la acest aspect, existând, de asemenea, și angajatori care nu fac nimic în acest sens (10%).

 

Aceasta reprezintă o problemă reală, majoritatea considerând că starea de bine și  sănătatea mintală a angajaților ca fiind scăzută. Mai mult, aceștia consideră că angajații nu au resursele necesare, companiile nereușind să gestioneze acest aspect.

 

Astfel, este resimțită puternic nevoia unor inițiative în acest sens  – mai ales că cele mai des întâlnite beneficii oferite de către companii se concentrează doar pe bunăstarea fizică a angajaților.

 

Studiul Unlock a fost efectuat în luna septembrie în 100 de companii din toate domeniile de activitate, 54% companii cu peste 200 de angajați și 46% cu sub 200 de angajați.

 

---

* The Global Risks Report, ediția 2022, publicat de World Economic Forum, a colectat opiniile a peste 12.000 de lideri la nivel de țară care au identificat riscuri critice pe termen scurt pentru cele 124 de țări ale acestora, reunite prin Forumul Economic Mondial.